SKIW Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

SKIW Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

190522 IWE7e Symposium 'Praktijkcases' - woensdag 22 mei 2019 in Eerbeek

De zevende bijeenkomst in de reeks 'Praktijkcases Behandeling Industrieel Afvalwater, voor en door de praktijk' heeft als centraal thema 'De procesvoering van industriële afvalwaterzuiveringsinstallaties'.

Het symposium wordt dit jaar georganiseerd bij Industriewater Eerbeek (IWE), waar het afvalwater van de Eerbeekse papierindustrie verwerkt wordt.

Papierfabrieken gebruiken veel water; als grondstof, als koelmedium, maar met name als transportmiddel. Na meerdere malen te zijn gebruikt, kan het water zijn functie niet meer vervullen en is afvoeren noodzakelijk. Bij afvoeren hoort zuiveren. Dit was de reden om in 1961 de handen ineen te slaan om gezamenlijk de zuivering op geavanceerde wijze uit te voeren.

Industriewater Eerbeek (IWE) verwerkt jaarlijks ca. 4 miljoen m³ water, en een vuil­vracht die te vergelijken is met het afvalwater van een stad zo groot als Utrecht (400.000 VE).

Voorgaande Symposia Praktijkcases werden georganiseerd bij Tata Steel IJmuiden B.V. (2011), bij Attero in Wijster (2012), bij Sitech Services in Geleen (2013), bij Dow Benelux in Terneuzen (2015), bij Fuji in Tilburg (2017) en bij BASF in Antwerpen (2018), en waren alle zeer succesvol en drukbezocht.

Symposium Praktijkcases 2019: Kennisdelen 'Twee weten meer dan één'

De procesvoering van industriële afvalwaterzuiveringen (azi’s) blijkt in de praktijk vaak veel complexer dan verwacht, en wijkt veel af van die bij stedelijk afvalwater zuiveringen (rwzi’s). Ook zijn er grote verschillen tussen de azi’s van de diverse industrieën waar ze worden toegepast.

Problemen die worden geconstateerd hangen vaak samen met grote varia­ties in de samenstelling van het te zuiveren afvalwater, de aanwezigheid van moeilijk afbreekbare of zelfs toxische componenten, en de kwaliteit van het actief slib in de installatie. Dankzij veel onderzoeken naar oorzaken en oplos­sin­gen van deze problemen is veel kennis opgebouwd, met name bij bedrijven in West-Europa.

Deze themadag is dan ook bedoeld om kennis uit te wisselen over praktijkcases in de industrie waarbij een gekozen aanpak heeft geleid tot oplossing van de problemen, vanuit de gedachten “samen staan we sterk” en “twee weten meer dan één”.

Programma

Download: korte samenvatting van de presentaties

9:15 Registratie en ontvangst
9:45 Welkom en introductie - dagvoorzitter Johan Raap (Avans Hogeschool)
10:00
 • De impact van de lozing van industrieel afvalwater op oppervlaktewater bepaald aan de hand van modelmatige berekeningen
  - door Thomas ter Laak (KWR Watercycle Research Institute)
 • Opstart en ervaringen met het DEMON-proces op AWZI Schiphol
  - door Marthe de Graaff (Evides Industriewater)
11:00 Pauze
11:15
 • Ervaringen met opstarten, bedrijfsvoering behandeling afstromend hemelwater Oiltanking Amsterdam
  - door Norman Stuivenwold en Cyra Junius  (Oiltanking Amsterdam) en Johan Blom (Tauw)
 • Stand van zaken project Improved
  - door Marjolein Vanoppen
 • Pitches: Stage ervaringen in Brazilië, Innovatieve technologieën in gebruik bij IWE, Productpresentaties
  - door Hydrothane, Elscolab, VDH Water, Pulsed Heat e.a.
12:40 Lunch
13:30
 • Uitbreiding van een bestaande aerobe installatie met een methaanreactor
  - door Henrie van Laarhoven (Aviko Rixona)
 • Oplossingsgerichte aanpak van calamiteiten in industriële waterzuivering
  - door Luc van Eyck (EPAS)
 • Afvalwaterzuivering IWE
  - door Walter Hulshof (Industriewater Eerbeek)
15:00 Pauze
15:30
 • Rondleiding op de zuivering (op loopafstand)
16:45 Afsluiting Symposium en Netwerkborrel

Download: korte samenvatting van de presentaties

7e Symposium 'Praktijkcases behandeling Industrieel Afvalwater'

 • datum: woendag 22 mei 2019
 • tijd: 9:45 - 17:00 uur, inloop vanaf 9:15 uur
 • locatie symposium: Restaurant - Grand Café De Korenmolen, Kanaalweg 3 in Eerbeek
  locatie bedrijfsbezoek: Industriewater Eerbeek (IWE), Kanaalweg 8a in Eerbeek
 • deelnamekosten: 245 euro regulier tarief; ENVAQUA-leden ontvangen 50 euro korting
  vroegboekkorting: u betaalt 200 euro (ipv 245 euro) bij aanmelding vóór 10 mei
  gereduceerd tarief: studenten betalen 25 euro, gepensioneerden 50 euro
 • aanmelding: via ENVAQUA
 • annulering: tot 15 mei 2019 kunt u kosteloos annuleren, per email aan het secre­tariaat, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij annulering na 15 mei is restitutie van deelnamekosten niet mogelijk. Uiteraard is het altijd mo­ge­lijk een vervanger te sturen. Wilt u het secretariaat hiervan wel op de hoogte brengen?

Contact en informatie
Antoine van Hoorn, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., +31 6 28 75 73 29
Andreas Giesen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., +31 88 348 24 97
David Vroon, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., +31 6 11 52 64 74
Jacqueline de Danschutter, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., +31 6 10 33 28 50

Organisatie
SKIW en ENVAQUA. Beide organisaties werken samen aan onder meer het verbreden van kennis over het optimaliseren van industriële afvalwaterzuiveringsinstallaties.

logologo envaqua

 1905 IWE logo